Καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα: τι τρώμε τελικά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ασφαλείς είναι οι τροφές του εμπορίου για την υγεία μας; Γνωρίζετε ποιες “πολυχρηστικές” οικονομικές χημικές ενώσεις χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων στα τρόφιμα που στέλνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Υπάρχει πολύ υλικό για διάβασμα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφών που καταναλώνουμε. Δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί έχουν οργανώσει επιτροπές και συντάξει μελέτες, τα πορίσματα των οποίων δυστυχώς αργούν πολύ να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Ο καταναλωτής είναι και πάλι ο τελευταίος που έχει το λόγο.

Τίποτα όμως δεν αποτελεί καλύτερη ασπίδα από τη γνώση. Θα θέλαμε να αναφέρουμε 6 πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις προπαρασκευασμένες τροφές για τα οποία έχει υπάρξει λόγος ανησυχίας – και σας προτρέπουμε να κάνετε κατόπιν κι εσείς τη δική σας έρευνα!

Φοινικέλαιο

Τα καλά: Το ωμό φοινικέλαιο είναι βρώσιμο έλαιο προερχόμενο από τον καρπό των φοινικόδεντρων της Αφρικής και της Ασίας. Αν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Περιέχει υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, όπως και πολλά αντιοξειδωτικά: α και β-καροτένιο, λυκοπένιο, τοκοφερόλες, τοκοτριενόλες, βιταμίνη Ε και συνένζυμο Q.

Τα άσχημα: Το φοινικέλαιο υπάρχει αυτή τη στιγμη στο 90% των τροφίμων που βρίσκουμε στο ράφι: βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες, μπισκότα, κέικ, πατατάκια, κρουασάν, τσουρέκια, φύλλο για πίτες, ζύμες, δημητριακά, μαργαρίνη, βιτάμ, βούτυρα light και πολλά πολλά άλλα! Δυστυχώς, σπάνια μπορεί να επωφεληθεί ο καταναλωτής από όλα τα παραπάνω καθώς το φοινικέλαιο δύσκολα φτάνει στον τελικό καταναλωτή χωρίς να υποστεί επεξεργασία, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών από τα θρεπτικά του συστατικά και ιδιαίτερα των καροτενοειδών, σε ποσοστό άνω του 70%.

Τα ανησυχητικά: Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε επίσημα ότι οι εστέρες 3-MCPD οι οποίοι δημιουργούνται κατά το ραφινάρισμα του φοινικέλαιου δεν είναι απλά καρκινογόνοι, αλλά προκαλούν αλλοίωση του DNA. Για να ενσωματωθεί το φοινικέλαιο στα τρόφιμα και να χάσει το χρώμα και την πολύ δυσάρεστή του οσμή, πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία. Μόλις η θερμοκρασία του φοινικελάιου φτάσει τους 200° προκαλείται ο σχηματισμός γλυκιδόλης (εστέρων λιπαρού οξέως – GE), μια ουσία γνωστή για τις καρκινογόνες επιδράσεις της στα ζώα και στον άνθρωπο.

Καραγενάνη (E407)

Η καραγενάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από βρώσιμα ερυθρά φύκια. Χρησιμοποιείται ως “ζελατίνη” (thickening agent) σε συσκευασμένα παγωτά, γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε προϊόντα επεξεργασμένων κρεάτων.

Η καραγενάνη έχει συχνά παρουσιαστεί ως πολύ πιο επιβλαβής από ότι πραγματικά υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι γνωστό καρκινογόνο και δεν υπάρχει επαρκές δείγμα ασθενών που να έχει υποφέρει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις, εφόσον πάντα καταναλώνεται εντός λογικών ορίων. Παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή αποδείχθηκε ότι δεν απορροφάται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε πόρισμα και εντολή το 2018 για την αναθεώρηση της ασφάλειας του συγκεκριμένου έκδοχου. Τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα στη δημοσιότητα.

Ασπαρτάμη (Ε951)

Η ασπαρτάμη είναι ένα χημικό γλυκαντικό με 0 θερμιδική αξία, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Το μόριο της αποτελείται από 3 χημικά συστατικά τα οποία ήδη παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό: το ασπαρτικό οξύ κατά 40%, μεθανόλη κατά 10%, φαινυλαλανίνη κατά 50%.

Έχουν γραφτεί πολλά για την ασπαρτάμη. Από τη μία και ο Ευρωπαικός Οργανισμός Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) αλλά και ο αντίστοιχος στις ΗΠΑ (FDA) εγγυώνται την ασφαλή της κατανάλωση. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές, η εν λόγω ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει:

Όγκους εγκεφάλου
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Επιληψία
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Πάρκινσον
Αλτσχάιμερ
Διανοητική καθυστέρηση
Λύμφωμα
Διαβήτη

Γαλλικός προπυλεστέρας (Ε310)

Προστίθεται σε κυρίως λιπαρές τροφές με σκοπό να αποφευχθεί η αλλοίωση των οσμών. Μετά την κατανάλωση αποσυντίθεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα σε προπανόλη και γαλλικό οξύ (C7H6Ο5), το οποίο υπάρχει ελεύθερο στο τσάι και στα εκχυλίσματα της τανίνης. Το πρόβλημα έγκειται όμως στη δοσολογία: πάνω από 1.4 mg / kg σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει από έκξεμα έως και στομαχικές διαταραχές.

Καραμελόχρωμα

Προστίθεται συνήθως σε αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά και τροφές προκειμένου να μην είναι λευκές. Άρθρα ευρέως διαδεδομένα στο ίντερνετ διατίνονται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες, το συκώτι, καρκίνο του θυρεοειδή, μέχρι και λευχαιμία. Οι επίσημες μελέτες όμως έχουν καταλήξει σε διαφορετικό πόρισμα, κρίνοντας τη βρώση του καραμελοχρώματος ασφαλή – εφόσον όμως καταναλώνεται μέσα στα προκαθορισμένα όρια 300 mg/kg την ημέρα.

Βουτυλοϋδροξυανισόλη ή βουτυλοϋδροξυανηθολη (BHA – butylated hydroxyanisole)

Το BHA προστίθεται σε φυτικά έλαια, πατατάκια και δημητριακά προκειμένου να αποφευχθεί η οξείδωση. Πρόκειται για μία αναγνωρισμένη ως τοξική ουσία όταν έρχεται αδιάλυτη σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια – κίνδυνο από τον οποίο ο καταναλωτής δε συντρέχει. Είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά όρια τα οποία έχουν προσδιοριστεί σε 150 mg/kg. Θα καταναλώνατε μεγάλη ποσότητα BHA εάν για παράδειγμα πίνατε ένα τενεκέ λάδι την ημέρα (αν και τότε θα είχατε να ανησυχείτε για πιθανό έμφραγμα του μυοκαρδίου πριν προλάβει να σας βλάψει οτιδήποτε άλλο).

Αφήστε μια απάντηση